Monday, 23 September 2019

KERABU BETIK


BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk betik muda yang disagat panjang

1 biji limau nipis - amik jusnya
1 biji tomato (hiris halus)
2 biji cili padi
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/4 cawan nisan putih (gula kabung thai )
Sos ikan(fish sauce)
Perasa (jika suka)
kangkung dan kacang panjang
sedikit kacang tanah yang digoreng
sedikit udang kering thai (warna oren tu)


PROSES PENYEDIAAN
Dalam lesung masukkan nisan somtam, gesek-gesek biar hancur/lembut.

Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk sikit sekadar nak pecahkan bawang dan cili. Masukkan tomato gesek lembut je,

Masukkan kicap ikan secukupnya dan jus limau. Sesuaikan rasa, biar ada rasa manis, masin yang seimbang dan sedikit rasa masam.

Dalam mangkuk lain satukan betik, udang kering, kacang tanah dan sos tadi. Gaul sebati. Sedia untuk dihidang bersama kangkung atau kacang panjang

No comments:

Post a Comment