BAHAN BAHAN
1/2bj Nanas (sederhana besar)
Potong nanas mengikut selera anda
1sk Biji Sawi
1btg Kulit Kayu Manis
3bj Buah Pelaga
2ktm Bunga Lawang
5ktm Bunga Cengkih
Tumis semua bahan di atas sehingga wangi
1bj Bawang Besar (belah 4)
2ulas Bwang Putih (belah 2)
1/2in Halia (ketuk)
Kemudian masukkan semua bahan di atas dan masak sehingga layu
2sb Cuka
2sb Gula
1/2sk Serbuk Kunyit
Masukkan cuka dan gula. Kemudian masukkan nanas dan juga serbuk kunyit. Kacau sebati dan masak sehingga air nanas keluar
Garam
Lada Merah (hiris)
Masukkan garam. Kemudian akhir sekali lada merah. Sebatikan dan sesuaikan rasa. Boleh tutup apinya dan angkat
1/2bj Nanas (sederhana besar)
Potong nanas mengikut selera anda
1sk Biji Sawi
1btg Kulit Kayu Manis
3bj Buah Pelaga
2ktm Bunga Lawang
5ktm Bunga Cengkih
Tumis semua bahan di atas sehingga wangi
1bj Bawang Besar (belah 4)
2ulas Bwang Putih (belah 2)
1/2in Halia (ketuk)
Kemudian masukkan semua bahan di atas dan masak sehingga layu
2sb Cuka
2sb Gula
1/2sk Serbuk Kunyit
Masukkan cuka dan gula. Kemudian masukkan nanas dan juga serbuk kunyit. Kacau sebati dan masak sehingga air nanas keluar
Garam
Lada Merah (hiris)
Masukkan garam. Kemudian akhir sekali lada merah. Sebatikan dan sesuaikan rasa. Boleh tutup apinya dan angkat
No comments:
Post a Comment