Monday, 23 September 2019

KERABU SARE

BAHAN-BAHAN:
200 gm sare – rendam 8 jam

BAHAN KISAR
8 tangkai cili kering – kisar
6 ulas bawang merah – kisar
2 ulas bawang putih – kisar
1 cm halia – kisar
1 cawan santan pekat
½ sudu besar budu
3 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil cuka

BAHAN SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
5 tangkai cili merah – hiris
1 ekor ikan kembung – rebus ambil isi
1 cm halia
½ sudu kecil garam

PROSES PENYEDIAAN

Panaskan minyak, tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar hingga naik bau dan terbit minyak.

Masukkan budu dan cuka. Kacau sebati.

Masukkan santan dan kacau hinggapekat.Ketepikan.

UNTUK MEMBUAT SAMBAL KELAPA
Sangai kelapa hingga bertukar warna keperang-perangan.

Tumbuk ikan rebus bersama garam dan halia.Gaul kelapa, cili merah dan ikan yang telah ditumbuk rata.

Hidangkan bersama kuah tumisan dan kerabu sare.

Gaulkan sambal kelapa, kuah tumis dan sare.

No comments:

Post a Comment