BAHAN-BAHAN:
200 gm sare – rendam 8 jam
BAHAN
KISAR
8 tangkai cili
kering – kisar
6 ulas bawang merah
– kisar
2 ulas bawang putih
– kisar
1 cm halia – kisar
1 cawan santan pekat
½ sudu besar budu
3 sudu kecil minyak
masak
1 sudu kecil cuka
BAHAN
SAMBAL KELAPA
½ biji kelapa parut
5 tangkai cili merah
– hiris
1 ekor ikan kembung
– rebus ambil isi
1 cm halia
½ sudu kecil garam
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar
hingga naik bau dan terbit minyak.
Masukkan budu dan
cuka. Kacau sebati.
Masukkan santan dan
kacau hinggapekat.Ketepikan.
UNTUK
MEMBUAT SAMBAL KELAPA
Sangai kelapa hingga
bertukar warna keperang-perangan.
Tumbuk ikan rebus
bersama garam dan halia.Gaul kelapa, cili merah dan ikan yang telah ditumbuk
rata.
Hidangkan bersama
kuah tumisan dan kerabu sare.
Gaulkan sambal
kelapa, kuah tumis dan sare.
No comments:
Post a Comment