BAHAN BAJAN
1 bungkus mee kuning
10 ekor udang lipan
1 labu bawang besar *
2 ulas bawang putih * (ditumbuk)
1 inci halia (diketuk)
1 1/2 sudu besar cili kisar
1 batang kulit kayu manis
1 keping fish cake*
8 biji fish ball *
1 keping tauhu putih *(dihiris kecil dan digoreng)
Sawi putih (dihirs)
1/2 biji tomato (potong dadu)
BAHAN PERASA
Sos tiram
sos tomato
Garam / gula (jika perlu)
BAHAN SAMPINGAN
Telur (direbus)
Taugeh (dicelur)
Limau kasturi
Bawang goreng
CARA MASAK
1- Udang dibersihkan. Asing kepala dan ekornya. Kemudian rebus dgn 4 cawan air untuk dijadikan stok udang.
2- Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan kulit kayu manis hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan goreng hingga garing. Masukkan udang dan stok udang. Biarkan mendidih.
3- Masukkan fish cake, fish ball dan tauhu. Diikuti denngan sayur sawi dan tomato. Perasakan dengan sos secukup rasa. Biarkan kuah sedikit pekat dan angkat.
4- Untuk menghidang, satukan mee kuning, taugeh, telur, bawang putih dan limau kasturi. Kemudian, curahkan kuah ke atas mangkuk mee tadi. Siap!!!
No comments:
Post a Comment