Saturday, 2 October 2021

RESEPI SUP TAUHU JEPUN

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 2 pek Tauhu Jepun - dipotong bulat
  • 1 biji tauhu putih - dipotong kecil
  • 3 batang jejari ketam - dipotong bulat
  • 4 helai kubis bunga - dipotong kecil
  • 3 tangkai sawi kecil - dipotong kecil
  • 1 tangkai daun bawang - dihiris
  • 2 keping fucuk - direndam dan dipotong kecil
  • Sedikit suhun - direndam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak zaitun untuk menumis

 

BAHAN HIRIS:

  • 1/2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan ikan bilis sehingga garing. Kemudian masukkan kek ikan dan air secukupnya.
  2. Apabila kuah mendidih, masukkan suhun dan fucuk yang direndam tadi. Kacau rata. Setelah fucuk lembut sedikit, masukkan kubis bunga dan hirisan daun bawang. Biarkan seketika.
  3. Seterusnya masukkan sawi kecil, tauhu putih dan tauhu Jepun. Perasakan secukupnya. Akhir sekali, masukkan hirisan jejari ketam. Kacau rata dan tutup api. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment