Saturday, 2 October 2021

RESEPI DAGING TETEL MASAK KETUMBAR

Tetel adalah bahagian daging sapi yang sebenarnya merupakan sisa daging yang melekat pada tulang. Daging ini berupa campuran daging, urat, lemak dan sebagainya. Tetelan telah dikelupas dari tulang dan dipotong-potong. Biasa daging ini digunakan untuk sup atau pelbagai masakan lain.

Jika pergi pasar basah dan tak tahu mana satu daging tetel, tanya sahaja pada penjual kedai. Daging ini dijual ikut timbangan kilo, tapi jika kita nak beli dalam jumlah RM10, RM20 pun boleh juga. Pendek kata, sampaikan saja hajat kita pada penjual daging nanti tahulah diorang nak sukat & timbang untuk kita. Tapi awas! makan daging tetel ni perlu berpada-pada sebab kandungan lemak & kolesterolnya yang tinggi. Makan sekali sekala tak apalah, jangan jadi kebiasaan sudah. menu boleh dihasilkan menggunakan dagig tetel.Saya kongsikan resepi untuk anda.

BAHAN-BAHAN

  • 500 gram daging tetel dihiris
  • 7 biji bawang merah dikisar
  • 2 biji bawang putih dikisar
  • sedikit halia dikisar
  • sedikit kunyit hidup dikisar
  • 5 batang serai dikisar -
  • sedikit air asam jawa (campur dengan bahan kisar)
  • 2 sudu besar ketumbar dikisar (cuci dulu, tos)
  • garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Gaulkan bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
  2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
  3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.

No comments:

Post a Comment