Ada orang jadikan kulit lembu sebagai makanan? Suda tentu jawapnnya ada dan kulit lembu boleh dijadikan makanan lauk yang enak. Orang Minangkabau yang berhijrah di Tanah Melayu sangat popular dengan makanan yang diperbuat daripada kulit lembu. Makanan yang dibuat dari kulit lembu itu dibasuh menggunakan "air angek" pada boncah dan disebut pula sebagai "Jangek".
Bersama ini beberpa resepi enak kulit lembu untuk dinikmati dan bolehlah cuba masak sendiri di rumah.
BAHAN-BAHAN
- 300 gram kulit lembu yang telah diproses
- 1 batang serai - ketuk
- 2 inci kunyit hidup - kisar
- 1 kotak santan kara
- 1 kiub ayam
- 1 helai daun kunyit - hiris halus
- 2 helai daun salam
- 3 bj buah keras - kisar
- cili padi – kisar
PROSES PENYEDIAAN
- Tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau.
- Masukkan air dan kulit lembu, biar perut mendidih dan elok masak kulit lembunya.
- Masukkan daun salam dan daun kunyit.
- Bila kulit lembu telah cukup masak, masukkam santan dan kiub ayam.
- boleh tambah garam jika perlu.
- Sesuaikan rasa dan sedia untuk disajikan.
No comments:
Post a Comment