Saturday 2 October 2021

RESEPI SUP TAUHU TELUR

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

 Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN-BAHAN

  • 1 tiub tofu telur- potong bulat
  • Sedikit tepung jagung
  • Minyak untuk menggoreng tofu
  • 1/2 batang carrot- hiris nipis
  • 3 bawang putih- cincang
  • 1/2 biji bawang Holland- cincang
  • 1 cawan Brokoli- dicelur sekejap(optional)
  • 4 biji tomato cherry
  • 1 biji putik jagung- potong 3
  • 4 cendawan butang- hiris nipis
  • 1 biji cili merah- hiris nipis
  • 1 kiub ayam
  • 2 sb sos tiram
  • 2 cawan air
  • 1/4 st serbuk lada putih
  • 1 biji telur- dikocok
  • 2 sb tepung jagung- dibancuh air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

 

CARA PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan bahan
  2. Lumur tofu telur dengan tepung jagung.
  3. Goreng sehingga kuning keemasan. Tos dan ketepikan.
  4. Panaskan minyak; tumis bawang2 hingga wangi. masukkan air, kiub ayam, sos tiram, brokoli, carrot, putik jagung, cendawan butang. Kacau rata. Apabila mendidih, masukkan tomato cherry, serbuk lada putih, garam secukup rasa, bancuhan tepung jagung. Kacau rata.
  5. Masukkan tofu telur. Kacau rata. Masukkan telur (yang sudah dikocok). Tuang telur dalam bentuk lingkaran supaya telur menjadi seperti tali.(Jangan kacau dahulu). Tutup api. Kacau telur dalam bentuk lingkaran supaya sekata.

No comments:

Post a Comment