Saturday 2 October 2021

RESEPI TAUHU MASAK SOS

Tauhu ialah makanan yang diperbuat daripada kacang soya yang ditapaikan dan diambil patinya. Berbeza dengan tempe yang asli dari Indonesia, tauhu berasal dari China sepertimana juga bahan-bahan yang sama keluarga dengannya seperti kicap, taucu (pes kacang bertapai), pau, dan bakso.

Dibawa oleh para perantau China, makanan ini tersebar ke Asia Timur dan Asia Tenggara, lalu juga akhirnya ke seluruh dunia. Di Jepun, tauhu dikenali sebagai tofu. Sebagaimana dengan tempe, tauhu dikenali sebagai makanan rakyat. Berbagai-bagai jenis tauhu yang ada di Indonesia umumnya dikenali dengan tempat pembuatannya, misalnya tauhu Sumedang dan tauhu Kediri.

BAHAN BAHAN

  • 2 keping Tauhu
  • 2 sdb sos Cili
  • 2 sdb sos Tomato
  • 1 sdb sos ikansedikit sos tiram
  • 1/4 biji bawang besar - dipotong
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan gula
  • Sedikit air

BAHAN CINCANG

  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji cili merah


PROSES PENYEDIAAN

  1. Tauhu digoreng dan di potong. Ketepikan.
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk/dicincang hingga wangi. Masuk bahan sos.
  3. Jika agak kering, boleh tambahkan sedikit air. Perasakan dengan garam dan gula (jk perlu)
  4. Masukkan tauhu dan bawang besar. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment