Sunday, 14 January 2018

CEKODOK GULA KEMBANG

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CEKODOK GULA KEMBANG


BAHAN BAHAN
2 senduk tepung gandum
sedikit Air panas mendidih
Air masak (tak panas dan tak sejuk)--mcm air paip la..
½ senduk Gula pasir

PROSES PENYEDIAAN
Gaulkan tepung gandum bersama gula.

Masukkan air panas mendidih sedikit sahaja dan kacau hingga sebati.
Masukkan air masak dan kacau sehingga adunan seperti cucur pisang.Adunan akan seolah-olah meletup2 kecil menandakan ada ruang2 udara.itu tandanya adunan anda betul.


Masukkan sedikit2 ke dalam kuali panas seperti anda menggoreng cucur pisang.Hasilnya,anda akan nampak cucur ini seolah2 bersarang di dalamnya dan manis.

No comments:

Post a Comment