Sunday, 14 January 2018

CIK MEK MOLEK

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CIK MEK MOLEK

BAHAN BAHAN
600 gm keledek (direbus dan dilecek)
2 cawan tepung gandum
gula  minyak masak (untuk menggoreng)
garam

PROSES PENYEDIAAN
Keledek yang telah dilecek dicampur dengan tepung gandum. Uli hingga jadi doh yang lembut. Ambil 2 sudu besar dan leperkannya.


Masukkan gula sebagai inti dan gulung kembali. Lakukan sehingga selesai. Goreng di dalam minyak panas hingga kekuningan dan tuskan. Cik Mek Molek sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment