KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR TAPAI UBI
KAYU
BAHAN BAHAN
300gm tepung gandum
200gm tepung beras
2 biji telur
300ml air
5gm garam
200gm tapai ubi
2 liter minyak
masak
PROSES
PENYEDIAAN
1)
bancuh tepung gandum, tepung beras,telur,air,garam sehingga sebati
2)
bancuhan tadi jgn terlalu pekat dan cair
3)
kemudian celup tapai ubi ke dalam acuan tadi dan pastikan adunan melekat pada
tapai
4)
panaskan minyak,goreng sehingga keperangan.
5)
boleh angkat dan dihidangkan
No comments:
Post a Comment