Sunday, 14 January 2018

CUCUR TAPAI UBI KAYU

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR TAPAI UBI KAYU

BAHAN BAHAN
300gm tepung gandum
200gm tepung beras
2 biji telur          
300ml air
5gm garam
200gm tapai ubi
2 liter minyak masak

PROSES PENYEDIAAN
1) bancuh tepung gandum, tepung beras,telur,air,garam sehingga sebati
2) bancuhan tadi jgn terlalu pekat dan cair
3) kemudian celup tapai ubi ke dalam acuan tadi dan pastikan adunan melekat pada tapai
4) panaskan minyak,goreng sehingga keperangan.

5) boleh angkat dan dihidangkan

No comments:

Post a Comment