KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
KUIH BUAH MELAKA
BAHAN BAHAN
½ sudu gula pasir
¼ keping gula
melaka
90 gm tepung beras
pulut
1 sudu air pandan,
pewarna hijau
Sedikit garam
8 helai daun
pisang, untuk bakul
3 sudu kelapa
parut, dibuang kulit airnya
PROSES
PENYEDIAAN
Masak
air anggaran 1/2 periuk. Sediakan doh yang kental. Gulungkan doh di atas papan
canai hingga menjadi sosej yang panjang dengan diameter setebal 12mm dan potong
kecil-kecil. Sediakan kuih: Golekkan tiap-tiap satu bahagian supaya bulat,
buatkan lubang dan masukkan gula ke dalamnya.
Tutupkan
inti gula itu bentukkan bulatan itu semula. Masukkan dalam air yang mendidih
hingga timbul.
Tus
dan golekkan kuih ke dalam kelapa yang sudah bergaram. Hidangkan dalam
kelongsong, baluk atau dalam pinggan kuih.
No comments:
Post a Comment