Sunday, 14 January 2018

KUIH BUAH MELAKA

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

KUIH BUAH MELAKA

BAHAN BAHAN
½ sudu gula pasir
¼ keping gula melaka
90 gm tepung beras pulut
1 sudu air pandan, pewarna hijau     
Sedikit garam
8 helai daun pisang, untuk bakul
3 sudu kelapa parut, dibuang kulit airnya

PROSES PENYEDIAAN
Sediakan inti dan kelapa: Campurkan gula dan gula melaka yang direcik. Campurkan secubit garam ke dalam kelapa untuk disadur. Sediakan air untuk merebus:

Masak air anggaran 1/2 periuk. Sediakan doh yang kental. Gulungkan doh di atas papan canai hingga menjadi sosej yang panjang dengan diameter setebal 12mm dan potong kecil-kecil. Sediakan kuih: Golekkan tiap-tiap satu bahagian supaya bulat, buatkan lubang dan masukkan gula ke dalamnya.

Tutupkan inti gula itu bentukkan bulatan itu semula. Masukkan dalam air yang mendidih hingga timbul.


Tus dan golekkan kuih ke dalam kelapa yang sudah bergaram. Hidangkan dalam kelongsong, baluk atau dalam pinggan kuih.

No comments:

Post a Comment