Sunday, 14 January 2018

CEKODOK BAWANG

Kuih jemput-jemput atau juga dikenali sebagai cucur atau cekodok, pada asasnya adalah merupakan gandum yang digoreng dalam minyak. Ia merupakan sejenis kuih tradisi. Jemput-jemput atau cucur ini diberikan nama mengikut jenis bahan perisa tambahan. Ia dikenali sebagai jemput-jemput kerana saiz kuihnya yang bersaiz sejemput tangan ketika diletakkan ke dalam minyak untuk digoreng. Kini adunannya disauk dengan menggunakan ukuran sudu.

CEKODOK BAWANG
BAHAN BAHAN
500g tepung gandum
5 ulas bawang besar dimayang halus
50g ikan bilis ditumbuk
1 butir telur ayam
30g daun sop
30g daun bawang
sedikit garam
secawan air

PROSES PENYEDIAAN
Masukkan tepung, telur, air, garam, bawang dan ikan bilis. Gaul sehingga rata. Tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.

Masukkan daun sup, daun bawang. Kacau sehingga sebati.
Panaskan minyak dlm kuali. Gorenglah seperti cekodok biasa. Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment