KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR BADAK
BAHAN BAHAN
600 gm keledek
2 cawan tepung
gandum
minyak secukupnya
BAHAN INTI:
½ biji kelapa parut
3 sudu besar udang
8 ulas bawang merah
3 batang serai
10 biji cili kering
½ sudu teh ketumbar
¼ sudu teh jintan
manis
¼ sudu teh jintan
putih
¼ sudu teh kunyit
minyak masak
garam
2 cawan air
PROSES
PENYEDIAAN
Untuk
inti, mesin cili kering, ketumbar, jintan manis, jintan putih, serai, bawang
merah, kunyit dan udang.
Panaskan
sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin ini
hingga kekuningan. Kemudian masukkan kelapa parut, air dan sedikit garam.
Kacau
hingga sebati. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Untuk kulitnya, rebus
keledek hingga empuk. Setelah masak, angkat dan tuskan. Buang kulitnya dan
lecek hingga lumat.
Masukkan
tepung dan uli hingga sebati. ambil sejemput adunan dan leperkan. Masukkan inti
di tengahnya dan tutup kembali adunan tadi. Buat sehingga selesai. Panaskan
minyak di dalam kuali dan goreng cucur badak hingga berwarna coklat muda.
Setelah itu, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment