Sunday, 14 January 2018

CUCUR IKAN BILIS

KUIH
Kuih (juga dieja Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.

Kuih lebih kerap dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar. Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.

CUCUR IKAN BILIS

BAHAN BAHAN
2 tangkai cili merah
4 tangkai cili hijau
1 biji bawang besar
sedikit belacan
1 biji telur
tepung gandum
1 biji ubi kentang dipotong dadu
air
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
minyak masak
ikan bilis
tauge
daun sup

PROSES PENYEDIAAN
1.Tumbuk bawang merah,belacan,cili merah,cili hijau dan ikan bilis hingga lumat.
2.Masukkan bahan yang ditumbuk kedalam tepung gandum.Campurkan air dan kacau hingga sebati.
3.Kemudian masukkan telur,ubi kentang,tauge,daun sup,garam dan serbuk perasa.
4.Kacau hingga adunan sebati.

5.Panaskan minyak dan goreng cucur hingga kekuningan.

No comments:

Post a Comment