KUIH
Kuih (juga dieja
Indonesia: kue, Hokkian: kueh atau kway; dari Hokkien: 粿 KUA) adalah
makanan ringan menggigit bersaiz kecil atau makanan pencuci mulut yang biasa
ditemui di Indonesia, Malaysia, Singapura dan ada beberapa dari China Selatan
iaitu dari wilayah Fujian dan Canton, juga di Belanda melalui zaman penjajahan
di Indonesia. Kuih adalah satu istilah yang agak luas yang boleh termasuk
perkara-perkara yang akan dipanggil kek, kuih, kuih, puding, biskut, pastri
atau dalam Bahasa Inggeris dan biasanya diperbuat daripada nasi atau pulut.
Kuih lebih kerap
dikukus daripada dibakar, dan oleh itu sangat berbeza dalam tekstur, rasa dan
rupa kek dari Barat atau pastri sedutan. Banyak kuih yang manis, tetapi ada
yang manis. Kuih digunakan secara meluas di kawasan-kawasan Indonesia dan
Malaysia untuk merujuk kepada pencuci mulut manis atau tidak manis. Walaupun
dipanggil dengan nama-nama lain, seseorang itu mungkin untuk mencari pelbagai
versi sama kuih di negara-negara jiran seperti Vietnam, Thailand dan Myanmar.
Sebagai contoh, yang berwarna-warni kue lapis kukus dan kaya kuih bingka ubi
juga boleh didapati di Myanmar, Thailand, dan Vietnam.
CUCUR IKAN BILIS
BAHAN BAHAN
2 tangkai cili
merah
4 tangkai cili
hijau
1 biji bawang besar
sedikit belacan
1 biji telur
tepung gandum
1 biji ubi kentang
dipotong dadu
air
sedikit garam
sedikit serbuk
perasa
minyak masak
ikan bilis
tauge
daun sup
PROSES
PENYEDIAAN
1.Tumbuk
bawang merah,belacan,cili merah,cili hijau dan ikan bilis hingga lumat.
2.Masukkan
bahan yang ditumbuk kedalam tepung gandum.Campurkan air dan kacau hingga
sebati.
3.Kemudian
masukkan telur,ubi kentang,tauge,daun sup,garam dan serbuk perasa.
4.Kacau
hingga adunan sebati.
5.Panaskan
minyak dan goreng cucur hingga kekuningan.
No comments:
Post a Comment