Saturday, 28 November 2020

RESEPI IKAN KELI GORENG SAMBAL HIJAU

Ikan Keli Kayu, Clarias batrachus, adalah spesies ikan air tawar yang mampu bernafas di darat dan terdapat kebanyakannya di Asia Tenggara.Dalam bahasa Inggeris ia dikenali sebagai Ikan Kucing Berjalan, dan dinamakan kerana ia bermisai seperti kucing dan keupayaannya untuk "berjalan" merentasi tanah kering, bagi mencari makanan atau persekitaran yang sesuai. Sungguhpun ia tidak sebenarnya berjalan sebagaimana haiwan berkaki empat atau berkaki dua, ia memiliki keupayaan untuk menggunakan ridipnya (“pectoral fin”) bagi mengekalkan dirinya tegak dan mengelidik seperti pergerakan ular.

Ikan Keli Kayu memiliki tubuh yang memanjang dengan kepala bertulang, lebar, leper dengan mulut yang luas. Ikan Keli kayu memiliki empat pasang taji yang panjang dan agak keras. They possess four pairs of long, rather stiff barbels. Ikan Keli Kayu biasanya aktif pada waktu malam (“nocturnal”), memiliki organ pernafasan tambahan di atas ingsang (seperti ikan labyrinth) bagi membolehkan ia bernafas di udara. Ia mampu hidup dalam bentuk ini dan bergerak selagi ia kekal lembabt.Ikan ini biasanya tinggal dalam air tenang dan sering kali air kolam bertakung di dalam kolam, paya, anak sungai, dan sungai, sawah padi atau kolam sementara yang mungkin kering. Apabila ini berlaku, kemahirannya berjalan menjadi penting untuk bergerak kesumber air yang lain.

BAHAN BAHAN

  • 3-4 ekor keli | lumur, basuh dengan air asam untuk hilangkan hanyir
  • 2 biji bawang besar | hiris bulat
  • 2 keping asam keping
  • 1 sudu gula |secukup rasa
  • 1 cubit garam | secukup rasa

 

BAHAN KISAR:

  • 2 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 genggam cili padi | ikut citarasa
 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Gaulkan keli dengan kunyit dan garam. Goreng hingga ikan masak. Ketepikan
  2. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air.
  3. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar. Tumis sehingga pecah minyak

No comments:

Post a Comment