Ikan Sepat Siam atau
nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu
spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini
boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang;
terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan
masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
BAHAN BAHAN
- ikan darat (sepat atau ikan darat)
- daun kesum
- Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
- garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
BAHAN TUMBUK
- sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
- bawang putih dan bawang merah
- cili kering
PROSES PENYEDIAAN
- Campurkan bahan bahan tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
- Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
- Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment