Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN SEPAT MASAK ASAM PEDAS

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.

BAHAN BAHAN

  1. ikan darat (sepat atau ikan darat)
  2. daun kesum
  3. Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
  4. garam secukup rasa
  5. air secukupnya untuk kuah


BAHAN TUMBUK

  1. sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
  2. bawang putih dan bawang merah
  3. cili kering


PROSES PENYEDIAAN

  1. Campurkan bahan bahan tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
  2. Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
  3. Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment