Masakan Sabah ialah masakan serantau Malaysia. Sama seperti masakan Malaysia yang lain, makanan berasaskan ruji seperti beras dengan pelbagai bahan-bahan lain dan kaedah makanan yang berlainan kerana pengaruh geografi dan budaya asli negeri yang berbeza dari masakan serantau dari Semenanjung Malaysia. Sabah bersama jirannya Sarawak terkenal dengan populasi berbilang etnik mereka
BAHAN BAHAN- 300-400g Peparu - hiris nipis
- 1 st Serbuk Kunyit
- 1 st Serbuk Cili
- 4 ulas Bwg Merah*
- 2 ulas Bwg Putih*
- 1" Halia*
- 1 btg Serai*
- 1 st Lada Hitam Biji*
- 2 st Biji Ketumbar*
- 1 st Jintan Manis Biji*
- 1 bj Jintan Putih Biji* (* blend)
- Air - secukupnya 1-2 cwn
- 1/2 st Gula
- Garam
PROSES PENYEDIAAN
- Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali & rebus sehingga airnya kering.
- Sendukkan ke dalam minyak yg panas + 1 bj hirisan bwg besar dan goreng sehingga garing.
No comments:
Post a Comment