Ikan Keli adalah ikan air tawar yang
banyak terdapat di negara-negara ASEAN, khususnya di Malaysia. Di sesetengah
tempat khususnya di Selangor, ikan keli disebut sebagai "ikan
semilang". Bagi orang Perak, ikan semilang hanya hidup di laut.
Ikan keli boleh didapati di kebanyakan sawah padi, contohnya di Pahang, di Paya Pahang Tua, Mambang, Ganchong dan Paloh Hinai, Pekan. Ia juga banyak terdapat di Tasik Chini, Paya Bungor atau Bera. Keli juga menghuni di kuala anak sungai kecil seperti Sungai Lepar di Paloh Hinai hingga ke Jerantut dan Kuala Lipis, selain di Sungai Bera dan Sungai Serting.
BAHAN BAHAN
- ikan keli
- daun kesum
- Asam keping buah kandis (rasanya manis2 sedikit)
- garam secukup rasa
- air secukupnya untuk kuah
BAHAN TUMBUK
- sedikit lengkuas, halia, kunyit hidup dan ketumbar biji
- bawang putih dan bawang merah
- cili kering
PROSES PENYEDIAAN
- Campurkan bahan bahan tumbuk dengan air secukupnya. Campurkan asam keping kandis dan didihkan.
- Dah didih, masukkan ikan dan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan daun kesum.
- Bila ikan dah masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment