Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN PATIN MASAK SAMBAL

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • 3 ekor ikan patin (disiang & dibersihkan)
  • 1 tangkai daun kari (ditumis)
  • 2 ulas bawang kecil (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • ½ sudu besar belacan (dikisar)
  • 2 labu bawang besar (dikisar)
  • ½ batang cili kering (dikisar)
  • ½ sudu besar garam dan gula secukup rasa
  • ½ sudu perasa
  • 1sudu besar asam jawa
  • 1 sudu kecil kunyit

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Lumurkan ikan patin dengan garam dan kunyit, kemudian  panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing, angkat dan toskan.
  • Panaskan minyak, masukkan bawang merah, bawang putih dan daun kari.  Tumis sehinga menjadi kekuningan. Kemudian masukkan cili yang  telah dikisar tadi. Kemudian masukkan garam, gula secukup rasa dan juga perasa secukup rasa...
  • Tunggu sehingga pecah minyak (hilang bau cili) Masak selama 15 minit.
  • Tuangkan sambal ke atas ikan patin tadi. Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment