Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN PATIN MASAK CUKA

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa.

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ikan patin dipotong kecil digaul garam dan kunyit dan digoreng
  • 7 ulas bawang merah dihiris tebal
  •  5 ulas bawang putih dibelah dua
  • 1 inci halia dihiris kecil memanjang
  • ½  sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
  • ½ sudu jintan manis ditumbuk kasar
  • ½ sudu jintan putih tumbuk kasar
  • 2 sudu cuka atau lebih
  • 2 cawan air atau lebih
  •  4-5 biji cili hijau dibelah
  • ½ sudu biji sawi
  •  ½ sudu kunyit serbuk
  •  Garam gula dan minyak

 

CARA MEMBUAT:

  • Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia kacau biar sampai wangi .
  • Masukan bahan tumbuk, kunyit, biji sawi kacau sekejab sampai biji sawi wangi bolehlah masukan cuka, air,garam dan gula dan ikan patin yang siap digoreng tadi dan masaklah sampai mendidih.
  • Kemudian masukan  dan cili hijau. Masak cuka ni rasanya ada masam-masam manis sikit gitu.
  • Sedap disediakan sehari awal baru rasa nya lebih meresap dan sedap.

No comments:

Post a Comment