Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN PATIN ASAM REBUS

Ikan Patin atau nama saintifiknya Pangasianodon hypophthalmus (dulu dikenali sebagai Pangasius Sutchi) adalah spesies ikan air tawar yang mendiami kawasan-kawasan sungai dan lombong-lombong. Pangasianodon hypophthalmus berasal dari Sungai Mekong dan Sungai Chao Phraya di mana ikan ini diternak secara besar-besaran untuk dimakan. Ikan ini dijual di pasaran sebagai Ikan Dory, Swai, dan Basa. 

Bentuk fizikal utamanya adalah mempunyai dua sengat di kiri kanan dan satu di belakang badan, tidak bersisik dan lembut. Saiznya boleh mencecah 1 meter panjang dan beratnya boleh menjangkau 20kg. Diet utama spesies ini adalah anak-anak ikan, buah-buahan dari pokok di tepi sungai, udang dan bangkai binatang.

BAHAN BAHAN

  • Ikan Patin - 1 atau 2 ekor (telah dipotong empat dari kedai)
  • Asam Jawa - 2 atau 3 sudu (untuk rendam) 1 sudu (untuk rebus)
  • * Belacan - 1/2 bulatan (eh agak-agak je)(yang pasti kena banyak)
  • * Cili padi/api - 12 batang? (eh sempat pulak aku kira?!) agak-agak je
  • * Serbuk Kunyit - 1 sudu teh
  • Daun Kesum - seikat (potong batang)
  • Asam Keping - segenggam (sebab genggaman I kecik je. Haloh) *7keping

 

CARA MASAK 

  • Basuh ikan (buang apa yang patut), pastu redam dengan asam jawa. (ikan+air+3 sudu asam jawa) *sebatikan mereka guna tangan je. selawat ya (biarlah mereka berendam sementara siapkan bahan yang lain
  • Blander yang bertanda *
  • Panaskan kuali, masukkan bahan yang telah diblander dan tambah air (banyak air, banyak kuah)
  • Terus masukkan Asam Jawa (1 sudu) , Asam Keping (segenggam) , Daun Kesum (seikat)
  • Garam (satu sudu teh)*nanti rasa dan tambah lagi.  Ajinamoto (hujung sudu teh)
  • Basuh ikan yang direndam tadi dan masukkan dalam kuali. Biar Lauk Ikan Patin itu mendidih lama.
  • Bila dah didih, kecikkan api dan biar dia didih lagi. (supaya ikan masak sepenuhnya dan kurangkan kepedasan cili api)
  • Agak-agak cukup lama, tutup api. Siap!

No comments:

Post a Comment