Saturday 28 November 2020

RESEPI GULAI IKAN SEPAT

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.

BAHAN BAHAN

  • Ikan sepat - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
  • 1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
  • Sedikit air asam jawa
  • Santan
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Garam secukup rasa

 

BAHAN TUMIS

  • 2 ulas bawang merah- dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar halba

PROSES PENYEDIAAN

  • Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
  • Masukkan rempah kari  dan  air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
  • Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan.Kacau  supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
  • Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat

No comments:

Post a Comment