Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
BAHAN BAHAN
- Ikan sepat - banyaknya ikut suka (dicuci dan direndam dlm air asam jawa lebih kurang 10 minit utk menghilangkan hanyir ikan)
- 1 bungkus rempah kari ikan babas - bancuh rata dgn sedikit air
- Sedikit air asam jawa
- Santan
- Sedikit minyak utk menumis
- Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
- 2 ulas bawang merah- dimayang
- 2 ulas bawang putih - dimayang
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu besar halba
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan semua bahan tumis sehingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari dan air asam jawa. Kacau rata. Masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan. Masak sehingga mendidih dan masukkan ikan.Kacau supaya tidak meruap. Masukkan garam secukup rasa.
- Apabila ikan dah masak bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment