Ikan Sepat Siam atau
nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu
spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini
boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang;
terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan
masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.
BAHAN BAHAN
- 3-4 ekor ikan sepat masin ~ dibasuh & toskan
- 1 labu bawang besar ~ dihiris kasar
- 2 biji limau kasturi ~ diambil jusnya
- 1 biji tomato ~ dipotong baji
- Minyak masak secukupnya
- Garam secukupnya (jika perlu)
BAHAN KISAR
- 3 biji cili hijau
- 10 biji cili api hijau
- 5 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
- Gorengkan ikan sepat masin sehingga masak dan garing. Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
- Masukkan ikan sepat masin yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato. Kemudian kacau rata
- Sesuaikan rasa, tutup api dan tuangkan jus limau kasturi
- Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment