Saturday 28 November 2020

RESEPI IKAN SEPAT MASAK SAMBAL HIJAU

Ikan Sepat Siam atau nama saintifiknya Trichopodus pectoralis,(Bahasa Thai: ปลาสลิด Pla salit) adalah satu spesies ikan sepat yang banyak dijadikan makanan atau ikan hiasan. Ikan ini boleh ditemui di rawa-rawa, danau, sungai dan parit-parit yang berair tenang; terutama yang banyak ditumbuhi tumbuhan air. Juga kerap terbawa oleh banjir dan masuk ke kolam-kolam serta saluran-saluran air hingga ke sawah-sawah.

BAHAN BAHAN

  •  3-4  ekor  ikan sepat masin  ~  dibasuh & toskan
  • 1  labu  bawang besar  ~  dihiris kasar
  • 2  biji  limau kasturi  ~  diambil jusnya
  • 1  biji  tomato  ~  dipotong baji
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam secukupnya  (jika perlu)


BAHAN KISAR
  • 3  biji  cili hijau
  • 10  biji  cili api hijau
  • 5  ulas  bawang merah
  • 2  ulas  bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
  • Gorengkan ikan sepat masin sehingga masak dan garing.  Angkat dan ketepikan.
  • Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
  • Masukkan ikan sepat masin yang digoreng tadi, bawang besar dan tomato.  Kemudian kacau rata
  • Sesuaikan rasa, tutup api dan tuangkan jus limau kasturi
  •  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment