Monday, 13 May 2019

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASIN

HIDUP BERDIKARI: RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASINUdang galah atau nama saintifiknya Macrobrachium rosenbergii merupakan sejenis udang air tawar yang diternak secara komersial. Udang galah mendiami pelbagai kawasan air tawar dan, sekali-sekala, habitat air payau bermula dari alur anak sungai kecil dan kolam sehingga sungai, tasik, dan muara. Udang ini boleh ditemui di kawasan tropika dan subtropika di rantau Indo-Pasifik, dari India ke Asia Tenggara dan Australia Utara. Ia adalah haiwan omnivor dan mempunyai kecenderungan untuk aktif pada waktu malam.


RESEPI UDANG GALAH MASAK TELUR MASIN
BAHAN BAHAN
350 gm udang galah
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
minyak
3 sudu udang kering direndam dan dicincang halus
3 sudu besar butter
3 biji bwg putih - di cincang
9 - 10 bj cili padi ~ dihiris serong
2 tangkai daun kari
2 biji telur masin ~ direbus sehingga masak
1 sudu kecil gula
5 sudu besar susu segar

PROSES PENYEDIAAN
Rebus dan Asingkan putih telur ( Ambil yang kuning sahaja) hancurkan kuning telur ketika masih panas

Udang dibersihkan dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit.

Goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak)
Panaskan butter dalam kuali kemudian tumis bawang putih, cili padi dan daun kari.

Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih,daun kari,udang kering dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.

Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sbb dah ada rasa masin dari telur masin)

Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment