Sunday, 19 September 2021

UDANG KETAK SOS PADANG

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • 500 gm udang ketak (dipotong dua)
  • 2.5 sm kunyit hidup-Digiling
  • 20 biji cili padi ] digiling
  • 10 ulas bawang merah ]
  • 2 biji kelapa parut   
  • 2 batang serai (dititik)
  • 2 keping asam gelugur
  • 1 helai daum kunyit
  • Garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

  1. Kelapa diperah asingkan santan cair dan pati santannya.
  2. Masukkan santan cair, asam, daun kunyit, serai dan bahan giling ke dalam periuk.
  3. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan udang dan garam serta kacau perlahan-lahan.
  4. Bila udang telah masak barulah tuangkan pati santannya dan kicap pekat ke dalam kuali.
  5. Kacau rata sehingga beberapa minit. Siap nikmati dengan nasi panas panas



No comments:

Post a Comment