Sunday, 19 September 2021

UDANG KETAK LADA HITAM

Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.

Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah. 

BAHAN BAHAN
  • Udang ketak secukupnya bersihkan.Paling elok belah 2 supaya rasa masuk
  • halia sebesar ibu jari -dihiris bulat-bulat
  • sebiji bawang besar holand-dihiris bulat-bulat
  • 5-6 ulas bawang putih-diketuk dan di buang kulit
  • 3-4sudu besar lada hitam kisar
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 5-6 besar sos cili
  • 300 ml air
  • 2 tangkai   daun bawang  dan setangkai  daun sup  -dihiris

PROSES PENYEDIAAN

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan  hiris hingga naik  bau
  2. Tumiskan sos tiram diikuti dengan sos cili-kacau sekejap
  3. Masukkan udang Ketak diikuti dengan  lada hitam kisar (tutup kuali dan kacau  sekejap-sekejap hingga ketam masak)
  4. Masukkan air dan kacau  sekejap
  5. Sebelum diangkat taburkan hirisan daun bawang dan daun sup


No comments:

Post a Comment