Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.
Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.
BAHAN BAHAN
PROSES PENYEDIAAN
- Udang ketak secukupnya bersihkan.Paling elok belah 2 supaya rasa masuk
- halia sebesar ibu jari -dihiris bulat-bulat
- sebiji bawang besar holand-dihiris bulat-bulat
- 5-6 ulas bawang putih-diketuk dan di buang kulit
- 3-4sudu besar lada hitam kisar
- 3 sudu besar sos tiram
- 5-6 besar sos cili
- 300 ml air
- 2 tangkai daun bawang dan setangkai daun sup -dihiris
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan hiris hingga naik bau
- Tumiskan sos tiram diikuti dengan sos cili-kacau sekejap
- Masukkan udang Ketak diikuti dengan lada hitam kisar (tutup kuali dan kacau sekejap-sekejap hingga ketam masak)
- Masukkan air dan kacau sekejap
- Sebelum diangkat taburkan hirisan daun bawang dan daun sup
No comments:
Post a Comment