Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.
Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.
BAHAN BAHAN
- Bendi 10-12 batang Bendi
- Udang ketak 300 gram
- Daun kari 2 batang
- Serbuk Kari ikan 3 sudu besar
- Tomato 1 biji(dibelah 4)
- Bawang besar ½ biji (dihiris)
- Bawang putih 3 ulas (ditumbuk)
- Halia 2 cm(ditumbuk)
- Cili merah 1 batang
- Cili hijau 1 batang
- Air asam jawa 2 sudu besar
- Air 300-400 liter
- Santan ½ kotak kecil
- Garam
- Serbuk perasa
- Minyak masak
PROSES PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga sedikit keperangan.
- Masukkan daun kari dan bawang merah. Masak sehingga keperangan
- Masukkan rempah kari. Masak sehingga pecah minyak (perlahankan api dan masak rempah dengan betul
- Apabila rempah sudah masak, masukkan asam jawa dan gaul sebati. Biarkan sebentar.siap
No comments:
Post a Comment