Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.
Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.
BAHAN BAHAN
BAHAN BAHAN KISAR
PROSES PENYEDIAAN
- 1 kg udang ketak
- 4 batang kacang panjang, patahkan sepanjang 3cm
- 2 helai daun kunyit, carikkan
- 2 batang serai, dititik atau ketuk
- 1 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair (dari 1/2 biji kelapa)
- 1-2 keping asam gelugor
- garam dan gula secukup rasa
BAHAN BAHAN KISAR
- 8-10 biji cili padi
- 2 ketul kunyit hidup, kikis kulitnya
- 6-8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih (optional)
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan udang ketak . Ketepikan.
- Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama bahan kisar halus, udang ketak dan serai yang dititik tadi.
- Masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan pula santan pekat, daun kunyit, asam gelugor dan kacang panjang.
- Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.
- Apabila kuah mendidih dan kacang panjang tadi masak lembut, terus tutup apinya.
No comments:
Post a Comment