Udang ketak atau udang lubuk (Thenus orientalis) ialah sejenis spesies udang kara yang boleh ditemui di Lautan Hindi dan Lautan Pasifik. Udang lubuk mempunyai badan keper, dan boleh membesar sehingga 25 sentimeter (9.8 in), atau panjang karapas 8 cm.
Udang ketak biasa terdapat di kawasan berbatu karang dengan dasar yang berpasir. Di Malaysia banyak terdapat di kawasan gugusan taman laut Mersing. Mengikut tinjauan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Perikanan, Jabatan Perikanan Malysia, pada sekitar tahun 1985, pendaratan udang ini amat memberangsangkan. Namun kini kedapatan udang ini merosot secara mendadak dan ia jarang terdapat di mana-mana pasar di Malaysia, kecuali di sekitar Sabah.
BAHAN BAHAN
- 300 gram Udang ketak
- 5 tangkai Daun kari
- 5 Sdb Serbuk kari (bancur dgn air dahulu)
- 1btg Serai *
- 1 Bawang besar *
- 3 Bawang putih *
- 1/2 cawan Santan
- Garam
- Ajinomoto
- Goreng udang dgn kunyit+sedikit garam. Jgn goreng lama2.nanti udang kecut. Kemudian toskan. Dan ketepikan.
- Tumis bahan bahan yg manja tanda *
- Tumis sekejap kemudian.
- Masukan daun kari+serbuk kari yg sudah dibancur terlebih dahulu.tumis sehingga pecah minyak..(Agak kering)
- Masukan santan,garam,ajinomoto.Tumis sampai kering.
- Masukan udang yg telah digoreng..gaul bg rata. Terus tutup api. Siap.
No comments:
Post a Comment