1 mangkuk ikan bilis
Petai secukupnya
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih
Sedikit halia – opsyenal
1/2 keping asam keping (boleh juga guna air asam
jawa)
2-3 sudu
besar gula
Garam
CARA CARA
1. Kisar semua bawang dan halia berserta cili.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar
benar masak.
2. Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya
sambal akan berwarna cantik kemerahan.
3. Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit
garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api
perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika
nampak sambal agak kekeringan.
BAHAN UNTUK MEMBUAT MACARONI CHEESE KUKUS
150 gram makaroni
200 ml susu cair
150 gram corned beef
250 gram cheese cheddar
1 butir telur
4 buah bawang putih, dicincang halus
1 buah bawang bombay, cincang kasar
1 sudu makan margarin
oregano, garam, lada serbuk secukupnya
CARA MEMBUAT MACARONI CHEESE KUKUS PALING MUDAH
1. Rebus macaroni hingga setengah matang
kemudian tiriskan
2. Panaskan marjerin kemudian tumis bawang putih
dan bawang bombay hingga berwarna keemasan.
3. Masukkan corned beef dan tumis hingga berubah
warna.
4. Masukkan macaroni, susu cair, telur, lada,
garam, cheese cheddar, dan oregano. Panaskan dengan api kecil selama 5-10
minit.
5. Tuang adunan macaroni tersebut ke dalam bekas.
5. Tuang adunan macaroni tersebut ke dalam bekas.
6. Kukus adunan tersebut selama 30 minit hingga masak.Macaroni
cheese kukus siap disajikan.
No comments:
Post a Comment