Friday, 13 September 2019

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DENGAN PETAI


BAHAN-BAHAN:
1 mangkuk ikan bilis
Petai secukupnya
1 mangkuk cili kering - dikisar
3 biji bawang besar
1 labu bawang putih

Sedikit halia – opsyenal
1/2 keping asam keping (boleh juga guna air asam jawa)
2-3 sudu besar gula
Garam

CARA CARA

1. Kisar semua bawang dan halia berserta cili. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak. 


2. Kemudian masukkan gula terlebih dahulu supaya sambal akan berwarna cantik kemerahan. 

3. Setelah itu, baru dimasukkan air, sedikit garam dan asam keping. Masukkan ikan bilis dan biarkan masak dengan api perlahan sehingga mencapai kepekatan sambal yang disukai. Boleh tambah air jika nampak sambal agak kekeringan.

BAHAN UNTUK MEMBUAT MACARONI CHEESE KUKUS
150 gram makaroni
200 ml susu cair
150 gram corned beef
250 gram cheese cheddar
1 butir telur
4 buah bawang putih, dicincang halus
1 buah bawang bombay, cincang kasar
1 sudu makan margarin
oregano, garam, lada serbuk secukupnya

CARA MEMBUAT MACARONI CHEESE KUKUS PALING MUDAH
1. Rebus macaroni hingga setengah matang kemudian tiriskan

2. Panaskan marjerin kemudian tumis bawang putih dan bawang bombay hingga berwarna keemasan.


3. Masukkan corned beef dan tumis hingga berubah warna.

4. Masukkan macaroni, susu cair, telur, lada, garam, cheese cheddar, dan oregano. Panaskan dengan api kecil selama 5-10 minit.

5. Tuang adunan macaroni tersebut ke dalam bekas.


6. Kukus adunan tersebut selama 30 minit hingga masak.Macaroni cheese kukus siap disajikan. 

No comments:

Post a Comment