BAHAN-BAHAN:
300gm isi ayam (seloknya bhg dada)
1 biji lada bengala hijau
1 batang daun bawang dipotong 2 inci.
3 ulas bawang putih dicincang halus.
1/2 cawan minyak untuk goreng ayam.
ADUNAN TEPUNG UNTUK GORENG KETULAN AYAM:
300gm isi ayam (seloknya bhg dada)
1 biji lada bengala hijau
1 batang daun bawang dipotong 2 inci.
3 ulas bawang putih dicincang halus.
1/2 cawan minyak untuk goreng ayam.
ADUNAN TEPUNG UNTUK GORENG KETULAN AYAM:
BAHAN-BAHAN
4 sudu besar (tbsp) tepung gandum.
4 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
1 sudu kecil (tsp) baking powder.
sedikit garam dan secubit serbuk lada putih.
Adunkan semua semua, dan masukan 2 sudu besar air dan jadikan adunan goreng ayam..batter. Ketepikan. Bila ketulan ayam telah peram, masukan ketulan ayam dlm adunan ini untuk digoreng.
SOS MASAM MANIS:
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar sos tomato.
4 sudu besar sos cili hak pedas..kalau sos cili thai lagi best.
1 sudu kecil plum sos.
1/2 sudu kecil jus limau nipis.
1 sudu kecil sos tiram.
3 sudu besar air.
1/2 sudu kecil tepung jagung dicairkan dengan 1 sudu besar air.
3 cubit lada putih.
3 sudu besar minyak.
CARA-CARA:
1. Bersihkan dan buang kulit dada ayam. Potong daging ayam bentuk dadu ikut size yg anda kehendaki. Peramkan dengan 1 sudu kecil air limau, sedkit garam dan secubit serbuk lada putih. Gaulkan semua peramkan dlm 10-15 minit. Adunkan dlm adunan dan goreng ketulan ayam ini dan ditepikan.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak panas masukkan bawang putih. Bila bawang putih mula bertukar warna sedikit masukkan hirisan bawang (bulat) layukan bawang jgn garingkan ye. Masukkan lada benggala yg telah potong dadu dan goreng dlm 2-3 minit.
3. Masukkan sos dan bila sos mula didih masukan ayam yg telah goreng dikuti dgn daun bawang.
4. Keluarkan dan hidangkan.
4 sudu besar (tbsp) tepung gandum.
4 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
1 sudu kecil (tsp) baking powder.
sedikit garam dan secubit serbuk lada putih.
Adunkan semua semua, dan masukan 2 sudu besar air dan jadikan adunan goreng ayam..batter. Ketepikan. Bila ketulan ayam telah peram, masukan ketulan ayam dlm adunan ini untuk digoreng.
SOS MASAM MANIS:
BAHAN-BAHAN:
2 sudu besar sos tomato.
4 sudu besar sos cili hak pedas..kalau sos cili thai lagi best.
1 sudu kecil plum sos.
1/2 sudu kecil jus limau nipis.
1 sudu kecil sos tiram.
3 sudu besar air.
1/2 sudu kecil tepung jagung dicairkan dengan 1 sudu besar air.
3 cubit lada putih.
3 sudu besar minyak.
CARA-CARA:
1. Bersihkan dan buang kulit dada ayam. Potong daging ayam bentuk dadu ikut size yg anda kehendaki. Peramkan dengan 1 sudu kecil air limau, sedkit garam dan secubit serbuk lada putih. Gaulkan semua peramkan dlm 10-15 minit. Adunkan dlm adunan dan goreng ketulan ayam ini dan ditepikan.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak panas masukkan bawang putih. Bila bawang putih mula bertukar warna sedikit masukkan hirisan bawang (bulat) layukan bawang jgn garingkan ye. Masukkan lada benggala yg telah potong dadu dan goreng dlm 2-3 minit.
3. Masukkan sos dan bila sos mula didih masukan ayam yg telah goreng dikuti dgn daun bawang.
4. Keluarkan dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment