BAHAN BAHAN
1 kg kambing yg bertulang
2 paket rempah beriani maggi (jadikan pes)
1 tin kecil tomato puree
1 batang karot (potong baji)
1 biji tomato (belah 4)
2 biji kentang
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 labu bawang besar (belah 4)
2 ulas bawang merah (kisar)
1 labu bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3 cm halia (kisar)
Daun ketumbar (kisar) simpan sedikit untuk hiasan
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
Rempah 4 beradik (b.lawang, b.cengkih,k.kayu mnis,
pelaga 2 helai daun pandan (simpul)
Minyak sapi/myk msak
Garam/gula (perasa)
Air
CARA MASAK
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik bersama bahan
kisar, daun pandan dan cili giling. Tumis hingga wangi dan garing.Masukkan gula
melaka, tumis sekejap lagi. Masukkan pes beriani, tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan kambing, dan kentang gaul sebati dengan bahan
tumisan.Biarkan hingga kambing hampir empuk (kacau sekali sekala) Masukkan
tomato puri, garam,gula/perasa, tomato, karot dan bawang besar.
3. Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk. Sesuaikan rasa,
masukkan cili hijau, cili merah dan hirisan ketumbar
No comments:
Post a Comment