Friday 13 September 2019

BERIANI KAMBING


BAHAN BAHAN
1 kg kambing yg bertulang 
2 paket rempah beriani maggi (jadikan pes)
1 tin kecil tomato puree
1 batang karot (potong baji) 
1 biji tomato (belah 4)
2 biji kentang 
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 labu bawang besar (belah 4)
2 ulas bawang merah (kisar)
1 labu bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
3 cm halia (kisar)
Daun ketumbar (kisar) simpan sedikit untuk hiasan
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar gula merah
Rempah 4 beradik (b.lawang, b.cengkih,k.kayu mnis,
pelaga 2 helai daun pandan (simpul)
Minyak sapi/myk msak
Garam/gula (perasa)
Air

CARA MASAK
1. Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik bersama bahan kisar, daun pandan dan cili giling. Tumis hingga wangi dan garing.Masukkan gula melaka, tumis sekejap lagi. Masukkan pes beriani, tumis hingga pecah minyak.

2. Masukkan kambing, dan kentang gaul sebati dengan bahan tumisan.Biarkan hingga kambing hampir empuk (kacau sekali sekala) Masukkan tomato puri, garam,gula/perasa, tomato, karot dan bawang besar.

3. Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk. Sesuaikan rasa, masukkan cili hijau, cili merah dan hirisan ketumbar

No comments:

Post a Comment