BAHAN BAHAN
2 Pinggan Penuh Nasi Yang Telah Disejukkan
Didalam Peti Semalaman
10-15 Ekor Udang Segar - Dibuang Kulitnya
3 Ulas Bawang Putih - Dicincang
3 Ulas Bawang Merah - Dihiris
5 Biji Cili Padi - Dipotong Kecil/Diketuk - Ikut
Kepedasan Masing2
1/2 Mangkuk Kecil Sayuran Campur
2 Sudu Besar Cili Boh
1 Biji Telur
Garam,Gula Dan Lada Sulah Secukupnya
Daun Bawang, Bawang Goreng Untuk Hiasan
Minyak Masak Untuk Menumis
CARA-CARA MENYEDIAKAN
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga
naik bau.
Kemudian, masukkan cili padi serta cili
boh.Tumiskan lagi sehingga garing.
Masukkan pula udang dan goreng hingga warna
udang bertukar kemerahan.
Masukkan sayuran campur dan nasi. Gaulkan
sebati.
Setelah itu,pecahkan telur dalam kuali.Tunggu
telur masak barulah dikacau sebati untuk mengelakkan nasi berbau hanyir telur.
Masukkan bahan perasa,lada sulah dan kacau
sebati.
Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun
bawang.
Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment