Friday, 13 September 2019

NASI GORENG UDANG

BAHAN BAHAN
2 Pinggan Penuh Nasi Yang Telah Disejukkan Didalam Peti Semalaman
10-15 Ekor Udang Segar - Dibuang Kulitnya
3 Ulas Bawang Putih - Dicincang
3 Ulas Bawang Merah - Dihiris
5 Biji Cili Padi - Dipotong Kecil/Diketuk - Ikut Kepedasan Masing2
1/2 Mangkuk Kecil Sayuran Campur
2 Sudu Besar Cili Boh
1 Biji Telur
Garam,Gula Dan Lada Sulah Secukupnya
Daun Bawang, Bawang Goreng Untuk Hiasan
Minyak Masak Untuk Menumis

CARA-CARA MENYEDIAKAN
Panaskan minyak di dalam kuali.

Tumiskan bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.

Kemudian, masukkan cili padi serta cili boh.Tumiskan lagi sehingga garing.

Masukkan pula udang dan goreng hingga warna udang bertukar kemerahan.

Masukkan sayuran campur dan nasi. Gaulkan sebati.

Setelah itu,pecahkan telur dalam kuali.Tunggu telur masak barulah dikacau sebati untuk mengelakkan nasi berbau hanyir telur.

Masukkan bahan perasa,lada sulah dan kacau sebati.

Setelah masak, taburkan bawang goreng dan daun bawang.

Siap untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment