BAHAN BAHAN
1.2 daging kambing
2 batang serai, dititik
1 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
2 camca besar kerisik
1 cawan pati santan
2 biji cili merah, belah 2 tak putus setiap 1
2 biji cili hijau, belah 2 tak putus setiap 1
6 biji kentang, kupas dan belah 2 setiap satu, rendam
1 biji tomato, cincang halus
5 camca besar rempah kurma (che mat guna Babas)
3 camca besar minyak sapi
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KISAR
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
BAHAN TUMIS
1 biji bawang besar hiris
2 tangkai daun kari
1 camca teh jintan kasar
1 camca teh jintan halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
CARA MEMBUAT
1. Daging kambing digaul dengan 2 camca besar tepung gandum,
gaul rata dan perap 15 minit, kemudian cuci bersih dan toskan. Kentang
ditoskan, rebus hingga 3 suku empuk, tos dan goreng hingga kuning keemasan,
angkat dan tos. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan minyak sapi dan biar
cair dan panas. Masukkan bahan2 tumis, serai titik dan tumis hingga harum,
masukkan tomato cincang dan kacau rata. Tambah pes rempah (bahan kisar + rempah
kurma, kacau rata) dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau
selalu.
3. Tambah daging kambing. Gaul rata dan masak hingga dagin
kecut. Tuang air secukupnya, kacau dan masak dengan api sederhana hingga daging
lembut. Tambah kerisik, asam gelugor dan pati santan. Kacau dan masak hingga
kuah pekat.
4. Masukkan belahan gula melaka, cili hijau, cili merah dan
kentang goreng. Kacau rata dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak
sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi atau
makanan kegemaran anda..
No comments:
Post a Comment