Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ikan Salmon saiz sesuai
- 1 mangkuk tempoyak
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 2 tangkai cili merah*
- Segengam cili padi*
- 3 ulas bawang merah*
- 3-2 btg serai di ketuk
- 2 helai daun kunyit disiat²
- Air secukupnya
- Garam
- Gula dan serbuk perasa jika suka
PROSES PENYEDIAAN
- Ikan yang dah disiang,bersihkan dan cuci dgn limau nipis /kasturi utk hilangkan hanyir nya.
- Tumbuk / kisar semua bahan yg bertanda*,tumbuk /kisar juga tempoyak..satukan dlm periuk kecuali ikan dan daun kunyit..Bubuh air secukupnya.
- Masak kuah smpi mendidih..Masukkan ikan dan daun kunyit,bubuh garam..Tambah kan juga gula dan serbuk perasa jika suka..
- Didihkan smpai ikan Masak..dah masak sedia dihidangkan dengan nasi panas
No comments:
Post a Comment