Saturday 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK TEMPOYAK

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 1  ekor ikan Salmon saiz sesuai
  • 1 mangkuk tempoyak
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 2 tangkai cili merah*
  • Segengam cili padi*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 3-2 btg serai di ketuk
  • 2 helai daun kunyit disiat²
  • Air secukupnya
  • Garam
  • Gula dan serbuk perasa jika suka

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan yang dah disiang,bersihkan dan cuci dgn limau nipis /kasturi utk hilangkan hanyir nya.
  2. Tumbuk / kisar semua bahan yg bertanda*,tumbuk /kisar juga tempoyak..satukan dlm periuk kecuali ikan dan daun kunyit..Bubuh air secukupnya.
  3. Masak kuah smpi mendidih..Masukkan ikan dan daun kunyit,bubuh garam..Tambah kan juga gula dan serbuk perasa jika suka..
  4. Didihkan smpai ikan Masak..dah masak sedia dihidangkan dengan nasi panas

No comments:

Post a Comment