Monday 4 October 2021

RESEPI IKAN MERAH MASAK ASAM

Ikan Merah juga dikenali sebagai ikan Siakap Mera, atau nama saintifiknya Lutjanus argentimaculatus merupakan ikan air masin. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial

Spesies ini merupakan ikan pemangsa, mencari makan pada waktu malam memburu ikan, krustasia, gastropod dan moluska sefalopod.Sebagai ikan pemangsa, ia sering berlegar-legar sekitar akar bakau, pokok tumbang, dinding batu, den kawasan terlindung di mana mangsa yang lebih kecil tinggal untuk perlindungan.

BAHAN-BAHAN:

  • 2 ketul ikan merah
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar kunyit


BAHAN KISAR (KISAR HALUS)

  • 1 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

 

BAHAN HIRISAN

  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 2 inci halia
  • 3-4 biji cili padi(ikut suka tahap kepedasan)
  • 1 sudu biji sawi
  • 3 sudu besar asam jawa extra
  • 1/2 sudu besar garam
  • 1 sudu besar gula

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan-bahan. Lumur kunyit dan garam pada ikan dan goreng garing. Letak tepi. Hiris nipis bawang putih, bawang besar dan halia. Basuh biji sawi dan cili padi.
  2. Gunakan minyak gorengan ikan tadi dalam 4 sudu. Masukkan semua bahan kisar dan hirisan. Goreng api sederhana. Masukkan 3 sudu asam jawa extra(boleh kurang kalau tak suka masam). Tambah air masak 1 cawan.
  3. Tambah kicap manis 3 sudu atau lebih ikut kesukaan. Tambah cili padi.
  4. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment