Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 500grm isi ikan salmon
- 5 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 2 tangkai daun kari
- 1 sudu kecil halba campur
- 1 sudu besar cili kering - dikisar lumat
- 1 peket rempah kari ikan
- 2-3 cawan santan pekat
- 4 biji tomato masak ranum*
- Garam dan air asam jawa secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan isi ikan salmon dan tos ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari.
- Masukkan semua tomato dan terus kacau sekejap sampai tomato layu. Masukkan cili kering kemudian kacau dan terus masukkan rempah kari dibancur dengan sedikit air.
- Terus kacau semua bahan dan sekali-sekala kacau bahan-bahan supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.
- Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan santan dan kacau sebentar bila kuah dah nak mendidih masukkan semua ikan salmon tadi dan garam kemudian kacau.
- Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Jika kurang masam tambah la air asam jawa.
- Biar sampai ikan masak baru ditutup api dapur.
No comments:
Post a Comment