Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK KARI

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 500grm isi ikan salmon
  • 5 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu besar cili kering - dikisar lumat
  • 1 peket rempah kari ikan
  • 2-3 cawan santan pekat
  • 4 biji tomato masak ranum*
  • Garam dan air asam jawa secukup rasa


PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan isi ikan salmon dan tos ketepikan. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis semua bawang bersama halba campur serta daun kari.
  2. Masukkan semua tomato dan terus kacau sekejap sampai tomato layu. Masukkan cili kering kemudian kacau dan terus masukkan rempah kari dibancur dengan sedikit air.
  3. Terus kacau semua bahan dan sekali-sekala kacau bahan-bahan supaya tidak menjadi hangit. Biarkan rempah masak dan terbit minyak.
  4. Bila rempah sudah masak boleh la dimasukkan santan dan kacau sebentar bila kuah dah nak mendidih masukkan semua ikan salmon tadi dan garam kemudian kacau.
  5. Biarkan seketika sehingga kuah mendidih kemudian rasa garam dan masam kuah supaya sesuai dengan selera. Jika kurang masam tambah la air asam jawa.
  6. Biar sampai ikan masak baru ditutup api dapur.

No comments:

Post a Comment