Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 4 hiris ikan Salmon (Potong sesuai ikut suka)
- 4 sudu besar pes cili
- 2 sudu besar tomato puri
- 1 biji bawang kuning - potong bulat
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- sedikit halia
- sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
- minyak untuk menggoreng
- sedikit air.
PROSES PENYEDIAAN
- Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
- Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
- Blend bawang merah, putih dan halia.
- Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
- Masukkan sedikit air
- Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu, renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
- Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas
No comments:
Post a Comment