Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK MERAH

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 4 hiris ikan Salmon (Potong sesuai ikut suka)
  • 4 sudu besar pes cili
  • 2 sudu besar tomato puri
  • 1 biji bawang kuning - potong bulat
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
  • minyak untuk menggoreng
  • sedikit air.

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Bersihkan ikan dan lumur dengan sedikt garam dan serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak didalam kuali dan goreng ikan hingga hampir garing (jangan garing sangat nanti liat)
  3. Blend bawang merah, putih dan halia.
  4. Kurangkan minyak menggoreng tadi...tumiskan campuran bawang dan halia tadi hingga naik bau, masukkan pes cili dan tomato puri.
  5. Masukkan sedikit air
  6. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu, renihkan seketika kemudian masukkan hirisan bawang dan ikan, kacau rata rata.
  7. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas

No comments:

Post a Comment