Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK MASAM MANIS

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Seekor ikan salmon yang sedang besarnya  (guna ikan lain pun boleh saja)
  • 1 biji bawang besar di dadu
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar pes halia
  • 1 senduk cili mesin
  • 2 sudu besar sos tomato
  • gula dan garam secukupnya
  • 1/2 biji nenas di buang empulur di dadu
  • 1/2 batang karot di dadu
  • 1 biji bawang besar di potong bulat
  • 1 biji cili merah  (boleh juga guna capsicum merah atau hijau)

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Ikan salmon di potong empat disapu garam dan kunyit kemudian di goreng garing.
  2. Tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan cili mesin
  3. dan gula. Tumis hingga cili masak, masukkan sos tomato dan garam. Rasa cukup
  4. masam manis nya.
  5. Kemudian masukkan nenas dan karot yang di dadu tadi. Begitu juga bawang besar
  6. yang di potong bulat dan cili merah. Masak hingga bawang layu sedikit tutupkan api,
  7.  tuang sos masam manis keatas ikan yang siap di goreng tadi. Hidangkan dengan nasi
  8. panas-panas.

No comments:

Post a Comment