Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- Seekor ikan salmon yang sedang besarnya (guna ikan lain pun boleh saja)
- 1 biji bawang besar di dadu
- 3 ulas bawang putih
- 2 sudu besar pes halia
- 1 senduk cili mesin
- 2 sudu besar sos tomato
- gula dan garam secukupnya
- 1/2 biji nenas di buang empulur di dadu
- 1/2 batang karot di dadu
- 1 biji bawang besar di potong bulat
- 1 biji cili merah (boleh juga guna capsicum merah atau hijau)
PROSES PENYEDIAAN
- Ikan salmon di potong empat disapu garam dan kunyit kemudian di goreng garing.
- Tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga wangi dan masukkan cili mesin
- dan gula. Tumis hingga cili masak, masukkan sos tomato dan garam. Rasa cukup
- masam manis nya.
- Kemudian masukkan nenas dan karot yang di dadu tadi. Begitu juga bawang besar
- yang di potong bulat dan cili merah. Masak hingga bawang layu sedikit tutupkan api,
- tuang sos masam manis keatas ikan yang siap di goreng tadi. Hidangkan dengan nasi
- panas-panas.
No comments:
Post a Comment