Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK LEMAK CILI API

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 4 keping ikan salmon - cuci bersih
  • 1 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 biji cili api hijau*
  • 7 biji cili api merah* - *kisar halus
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 kotak santan KARA
  • 2 cawan air
  • 1 batang bunga kantan - belah dua
  • 2 keping asam gelugor
  • Garam dan perasa
  • 1 batang terung - saiz sederhana - potong kasar
  • 6 biji tomato ceri
  • 1 genggam daun kesom

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Dalam periuk sederhana, satukan bahan-bahan yang dikisar bersama serai, santan dan air. Masak sehingga mendidih.
  2. Tambahkan ikan salmon, bunga kantan, asam gelugor, garam dan perasakan. Renehkan sehingga mendidih sekali lagi.
  3. Masukkan terung, tomato ceri dan daun kesom, reneh lagi dengan api yang kecil sehingga terung empuk.
  4. Tambahkan perasa jika kurang.panas-panas.

No comments:

Post a Comment