Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- 4 keping ikan salmon - cuci bersih
- 1 inci halia*
- 1 inci kunyit hidup*
- 7 biji cili api hijau*
- 7 biji cili api merah* - *kisar halus
- 1 batang serai - diketuk
- 2 kotak santan KARA
- 2 cawan air
- 1 batang bunga kantan - belah dua
- 2 keping asam gelugor
- Garam dan perasa
- 1 batang terung - saiz sederhana - potong kasar
- 6 biji tomato ceri
- 1 genggam daun kesom
PROSES PENYEDIAAN
- Dalam periuk sederhana, satukan bahan-bahan yang dikisar bersama serai, santan dan air. Masak sehingga mendidih.
- Tambahkan ikan salmon, bunga kantan, asam gelugor, garam dan perasakan. Renehkan sehingga mendidih sekali lagi.
- Masukkan terung, tomato ceri dan daun kesom, reneh lagi dengan api yang kecil sehingga terung empuk.
- Tambahkan perasa jika kurang.panas-panas.
No comments:
Post a Comment