Monday 4 October 2021

RESEPI TOMYAM IKAN MERAH

Ikan Merah juga dikenali sebagai ikan Siakap Mera, atau nama saintifiknya Lutjanus argentimaculatus merupakan ikan air masin. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial

Spesies ini merupakan ikan pemangsa, mencari makan pada waktu malam memburu ikan, krustasia, gastropod dan moluska sefalopod.Sebagai ikan pemangsa, ia sering berlegar-legar sekitar akar bakau, pokok tumbang, dinding batu, den kawasan terlindung di mana mangsa yang lebih kecil tinggal untuk perlindungan.

BAHAN-BAHAN:

  • 500 g ikan merah
  • 1 tangkai akar ketumbar**
  • 1 inci lengkuas**
  • 4 ulas bawang putih(ketuk)**
  • 1 biji bawang holland(hiris nipis)**
  • 3 batang serai(dititik)**
  • 1 sb sos tiram**
  • 3 sb sos nampla**
  • 1.5 L air**
  • 1 biji buah tomato(potong 6)*
  • 1 hiris limau nipis(ambik jus)*
  • 5 biji cili padi hijau(diketuk)*
  • 1 sb sos cili**
  • 2 sb sos tomato**
  • 3 helai daun limau purut*
  • 5 kuntum cendawan tiram*
  • 4 biji jagung baby(hiris nipis)*
  • 1 biji cili merah(hiris nipis)*
  • garam gula secukup rasa*

 

 PROSES PENYEDIAAN

  1. Sediakan bahan
  2. Masukkan bahan bertanda ** terlebih dahulu masak sehingga mendidih
  3. Bila dah mendidih,masukkan bahan bertanda* masak sehingga mendidih lagi kali ke2
  4. Kemudian masukkan ikan masak sehingga sekaLi lagi mendidih (last ke3 ikan dah masak)
  5. Siap untuk dihidang

No comments:

Post a Comment