Ikan Merah juga dikenali sebagai ikan Siakap Mera, atau nama saintifiknya Lutjanus argentimaculatus merupakan ikan air masin. Ia merupakan ikan yang penting secara komersial dan dijual di pasar-pasar sebagai makanan. Penangkapannya memerlukan lesen bagi memastikan ia tidak terancam oleh tangkapan melampau oleh nelayan komersial
Spesies ini merupakan ikan pemangsa, mencari makan pada waktu malam memburu ikan, krustasia, gastropod dan moluska sefalopod.Sebagai ikan pemangsa, ia sering berlegar-legar sekitar akar bakau, pokok tumbang, dinding batu, den kawasan terlindung di mana mangsa yang lebih kecil tinggal untuk perlindungan.
BAHAN-BAHAN:
- 1 ekor ikan merah saiz ½ kg
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 3 biji bawang merah (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 sudu besar halba campur
- 4 tangkai daun kari
- 50 g rempah kari ikan
- 200 ml santan
- 6 batang bendi (potong 2)
- 1 biji tomato (belah 6)
- 1 sudu besar stok ikan bilis
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 cawan air
- 1/4 keping gula melaka
- 2 sudu kecil garam
- 1/2 cawn minyak masak
PROSES
PENYEDIAAN
- Panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan halba campur hingga wangi.
- Masukkan pula rempah kari dan air asam jawa. Kacau sebati.
- Masukkan daun kari. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan air. Biarkan mendididh.
- Kemudian masukkan stok ikan bilis, gula melaka dan garam.
- Masukkan pula ikan. Biarkan mendidih sekejap dan boleh lah dimasukkan bendi dan tomato.
- Renehkan sekejap. Siap!
No comments:
Post a Comment