Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).
BAHAN-BAHAN :
- Ikan salmon
- 2 sudu besar rempah kurma
- Bawang kecil, halia, bawang putih dimayang
- 2 kuntum Bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga Sedikit jintan manis
- Sedikit halba
- Sedikit biji awi
- 2 keping asam gelugor
- Santan pekat secukupnya
- Daun limau purut
- Cili hijau potong serong
- Cili merah potong serong
PROSES PENYEDIAAN
- Tumiskan kesemua bahan sehingga kekuningan dan wangi
- Masukan sedikit air dan serbuk rempah kurma
- Setelah pecah minyak masukkan santan, ikan, asam, cili2, daun limau dan garam
- Masak dengan api perlahan sehingga semua empuk.
No comments:
Post a Comment