Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK KURMA

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • Ikan salmon
  • 2 sudu besar rempah kurma
  • Bawang kecil, halia, bawang putih dimayang
  • 2 kuntum Bunga lawang 
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji buah pelaga Sedikit jintan manis
  • Sedikit halba
  • Sedikit biji awi
  • 2 keping asam gelugor
  • Santan pekat  secukupnya
  • Daun limau purut
  • Cili hijau potong serong
  • Cili merah potong serong

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Tumiskan kesemua bahan sehingga kekuningan dan wangi
  2. Masukan sedikit air dan serbuk rempah kurma
  3. Setelah pecah minyak masukkan santan, ikan, asam, cili2, daun limau dan garam
  4. Masak dengan api perlahan sehingga semua empuk.

No comments:

Post a Comment