Saturday, 9 October 2021

RESEPI IKAN SALMON MASAK TAUCU

Salmon adalah nama biasa bagi beberapa spesies ikan dari keluarga Salmonidae. Beberapa ikan lain di dalam keluarga ini dipanggil trout; perbezaannya adalah disebabkan kehidupan migrasi ikan salmon dibandingkan dengan sikap perumahan ikan trout, satu perbezaan yang betul untuk genus Salmo. Ikan ini hidup dalam lautan-lautan Atlantik (satu spesies migrasi Salmo salar) dan Lautan Pasifik selain juga di Tasik-Tasik Besar benua Amerika Utara (kira-kira sedozen spesies dari genus Oncorhynchus).

BAHAN-BAHAN :

  • 3 keping ikan salmon
  • 15 biji bendi
  • 3 sudu makan tauchu
  • 1 inci halia
  • 5 biji cili burung/cili padi (kalau nk pedas tambah cili)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • Minyak utk menumis
  • Sedikit garam
  • Gula
  • Sedikit kiub pati ikan bilis maggi
  • 1 sudu teh cuka/jus lemon
  • 2 gelas air

 

PROSES PENYEDIAAN

  1. Goreng ikan salmon setengah masak. Halia, bawang merah, bawang putih dihiris nipis. Belah sedikit cili tapi jangan putus. Bawang besar dibelah empat. Bendi biar sebiji-sebiji jangan dipotong, cuma buang bahagian kepalanya.
  2. Tumis bahan-bahan yg telah dihiris hingga naik bau. Masukkan cili dan tauchu. Gaul sebentar,
  3. Kemudian masukkan air, cuka/jus lemon, garam (jgn terlalu byk kerana tauchu masin). gula dan kiub pati ikan bilis.
  4. Biar mendidih sekejap, masukkan ikan salmon. Akhir sekali masukkan bendi, jgn masak terlalu lama kerana bendi akan lembik, biar bendi ranggup sedikit
  5. Angkat dan siap dihidang dengan nasi panas panas

No comments:

Post a Comment