Masakan Thailand adalah masakan kebangsaan Thailand. Masakan Thailand meletakkan emfasis pada hidangan dihidang ringan dengan komponen aromatik kuat. Masakan Thailand dikenali dengan menjadi pedas. Keseimbangan, perincian dan kepelbagain adalah penting dengan masakan Thailand. Masakan Thailand dikenali dengan keseimbangan lima perisa asas dalam setiap hidangan atau makanan keseluruhan: pedas, masan, manis, masin, dan pahit (sebagai pilihan).
BAHAN BAHAN
- 1 biji Labu air
- 1/2 batang karet
- 4-5 ekor udang
- 1 biji cili merah
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 kiub ikan bilis
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
PROSES PENYEDIAAN
- Kupas kulit Labu Siam dan potong ikut sais yg dikehendaki
- Tumis bawang yang telah di blend. Wangi masukan air dan kiub. Mendidih masukan udang dan sayur. Tambah serbuk secukup rasa. Sesuaikan rasa. Siap dihidang
No comments:
Post a Comment