Sunday, 4 October 2020

RESEPI SUP TULANG KAMBING BIRI BIRI ALA THAI


Sup adalah makanan cecair, secara amnya disaji panas (tetapi boleh juga disaji dingin atau sejuk), yang dibuat dengan menggabungkan bahan-bahan seperti daging dan sayuran dengan stok, jus, air, atau cecair yang lain. Sup panas dicirikan dengan mendidihkan bahan-bahan pepejal di dalam cecair di dalam periuk sehingga rasanya diekstrak, membentuk air rebusan atau kaldu.

Secara tradisinya, sup dikelaskan kepada dua kumpulan utama: sup jernih atau cair dan sup pekat. Klasifikasi Perancis bagi sup cair adalah kaldu dan consommé. Sup pekat dikelaskan bergantung kepada jenis ejen penebalan digunakan: puri adalah sup sayur dipekatkan dengan kanji; bisk diperbuat daripada puri kerang atau sayur-sayuran dipekatkan dengan krim; sup krim dipekatkan dengan sos béchamel; dan veloutés dipekatkan dengan telur, mentega, dan krim. Bahan-bahan lain yang biasa digunakan untuk memekatkan sup dan kaldu termasuk telur,nasi, lentil, tepung dan gandum; banyak sup popular juga menggunakan lobak merah dan kentang.

BAHAN BAHAN A

  • 500 g tulang rusuk biri-biri (dipotong kecil)
  • 2 liter air
  • 2 sudu besar biji ketumbar (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)


BAHAN BAHAN B

  • I biji bawang besar (dipotong 8)
  • 1 biji tomato (dipotong 8)
  • 10 biji cili padi
  • 1 batang akar ketumbar
  • 2 helai daun limau purut

 

BAHAN BAHAN C

  • 2 sudu besar air perahan limau nipis
  • Bahan Perasa
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu teh gula
  • Bahan Hiasan
  • 1 tangkai daun bawang (dipotong kecil)
  • 1 tangkai daun sup (dipotong kecil)

 

PROSES PENYEDIAAN

  • Sediakan tulang dan masukkan ketumbar.
  • Masukkan lada hitam dan rebus hingga empuk.
  • Masukkan Bahan B. Masak sekejap. Masukkan Bahan C dan renehkan. Masukkan Bahan Perasa dan matikan api. Kacau sebati.
  • Siap!

No comments:

Post a Comment