300 gm daging batang pinang, hiris nipis*
1
inci halia, ditumbuk halus*
3
ulas bawang putih, ditumbuk halus*
1
camca serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 30 minit)
2
camca besar sos tiram
2
camca besar kicap cair
Beberapa
titik minyak bijan
200
gm brokoli, dipotong sekuntum2
1/2
batang lobak merah, kupas, belah 4 dan potong serong setiap belahan
6 -
7 biji putik jagung, hiris serong
1
biji bawang besar, hiris
2
ulas bawang putih, diketuk
1
camca teh tepung jagung + 1/4 cawan air, kacau rata
Sedikit
garam jika perlu
CARA MASAK
1. Panaskan
minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan
sos tiram dan kicap cair, kacau rata dan masukkan daging, kacau dan masak
hingga daging lembut. Tambah air jika perlu.
2. Masukkan
lobak merah dan jagung, kacau rata dan masukkan brokoli. Kacau rata dan tuang
bancuhan tepung jagung. Kacau rata.
3. Akhir
sekali masukkan minyak bijan dan masak hingga sayur lembut. Rasa dan jika
kurang masin, tambah garam secukup rasa. Hidangkan panas bersama nasi hangat
dan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment