Wednesday, 22 May 2019

KAMBING LADA HITAM


BAHAN BAHAN

500 gm daging kambing 
2 sudu besar lada hitam
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 inc halia di tumbuk

BAHAN KISAR
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

BAHAN DIHIRIS
1 labu bawang besar
2 batang lada merah
5 biji cili padi 

CARA PENYEDIAAN
1. Potong daging kambing kecil dan nipis, bersihkan

2.Perapkan daging dengan lada hitam, kicap manis, sos tiram , madu dan halia selama 1/2 jam

3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar

4. Masukkan daging yang telah di perap tadi man masak hingga daging empuk

5. Tambahkan sedikit air jika kuahnya terlalu kering

6. Masukkan bahan hiris dan perasakan dengan garam secukup rasa
Kacau rata. Sedia di nikmati
  

No comments:

Post a Comment